Hírek és újdonságok

 • Bio a jó?
  2016. ÁPRILIS 04.

  Bio a jó?


  Mitől lesz bio egy élelmiszer?


  Szerencsére hazánkban, ahogy az Európai Unió többi tagországában is,  redelet határozza meg, hogy mitől lesz bio vagy organikus egy termék. A rendelet a mezőgazdasái termékekre, élelmiszerekre és takarmányokra érvényes, melyeket a termélés folyamatától kezdve a forgalmazásig szigorúan ellenőriznek. Így csak azok a termékek lehetnek organikusak vagy bio-k, ha megfelelnek egy szigorú követelményrendszernek, ami a következőkön alapul:

  • élő szervezeteket vagy mechanikai termelési módszereket alkalmaznak a termelés során
  • kizárják a genetikailag módosított (GMO) termékeket
  • óvja a talaj természetes termőképességét
  • lecsökkenti a külső erőforrások használatát, a termelés során a helyi erőforrásokat és a természetes folyamtokat részesíti előnyben
  • nem használ bizonyos növényvédő szereket, műtrágyákat, talajjavító szereket, mesterséges állatgyógyszereket és hozamfokozókat
  • mind a növénytermesztés mind az állattenyésztés során a megelőzésre fektet nagy hangsúlyt

  Ha egy termék előállítása során megfelel a jogszabályban rögzített feltételeknek, akkor megkapja az ellenőrző szervezet által kibocsátott tanúsítványt, mely által termékeire használhatja a bio, öko, vagy ökológiai gazdaságból származó kifejezéseket. Sok gyártó ezen kifejezésekhez hasonló, erre utaló szavakkal illeti termékeit, mint pl.: natúr, hagyományos, vagy vegyszermentes stb. azonban ezek nem felelnek meg a jogszabálynak.


  Egészégesebbek a bio vagy organikus termékek?


  Hazánkban is egyre több helyen elérhetőek a bio termékek, melyek termeszétse, előállítása megfelel az ökológai gazdálkodás jogszabályi feltételeinek.

  A bio élelmiszerek az előállításuk során alkalmazott technológiák miatt számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek. Általában magasabb vitamin- és ásványi anyag tartalmuk van, mint a konvencionális (szokványos, vegyszert használó) mezőgazdaságból előllított termékek. Kevesebb szermaradványt tartalmaznak, és genetikailag sem módosítottak. Ezen kívül a bio élelmiszerek vásárlásával – a termelés kíméletessége miatt – környezetünket is óvjuk.

Ugrás az oldal tetejére