Tejhelyettesítő kisokos

Kérdésed van a témával kapcsolatban? Keress rá tudásbázisunkban, reméljük megtalálod a választ rá.
MIK azok a
tejhelyettesítők?
Egyre többször találkozunk különböző tejhelyettesítő termékekkel, mint a rizstej, mandulatej, szójatej. Azonban ezek neve megtévesztő lehet, hiszen a tehéntejhez nem sok közük van, csak annyi, hogy a tehéntej pótlására használják. Helyesen növényi italoknak, azaz rizsitalnak, mandulaitalnak és szójaitalnak nevezzük őket. Általában a különböző alapanyagokat (lehetnek: rizs, zab, tönköly, szója, mandula stb.) több órára vízben áztatják, majd turmixolják és leszűrik, ezáltal válnak a tejhez hasonló itallá.
Minden megtalálható a tejhelyettesítőkben, ami a tehéntejben is?
A The Bridge növényi italok semmilyen állati eredetű terméket nem tartalmaznak, sem tejfehérjét és laktózt. Köztudott, hogy a tejtermékek kalcium tartalma magas, így étrendünkben fontos szerepet töltenek be. Azoknak, akik növényi italokat fogyasztanak, sem kell külön kalcium pótlásról gondoskodni, hiszen a The Bridge növényi italválasztékában megtalálhatóak a kalciummal dúsított változatok is. Kisgyermekek, terhes és szoptató anyák kalcium szükséglete magasabb, így nekik előnyösebb, ha ezeket a változatokat fogyasztják. Szervezetünkben a kalcium fontos szerepet tölt be, bármennyire is hihetetlen a felnőtt emberi szervezet majdnem 1 kilogramnyi kalciumot tartalmaz. Ennek nagyrésze a csontokban és a fogakban található, szerepe ezek szilárdságának és keménységének biztosítása. Kisebb mennyiségben van jelen a vérplazmában, ahol a véralvadásért felelős, sejtekben és sejtek közötti térben, ahol az ingerlékenység szabáyozásában, izomműködésben és egyes enzimek működésében van nagy szerepe. Felszívódásához elengedhetetlen a D-vitamin jelenléte.
Csak a tejet tudom növényi italokkal kiváltani?
A The Bridge márka kínálatában nem csak tejhelyettesítő növényi italok, hanem ,,tejszínpótló” főzőkrémek és pudingok is megtalálhatóak. A növényi tejszínek is kizárólag növényi alapanyagból készülnek, így tejfehérje, laktóz és koleszterinmentesek is, tehát különböző diétákba könnyen beépíthetjük, sőt vegetáriánusok, vegánok számára is kitűnő alternatíva lehet a hagyományos tejszín helyett. Ízük kevésbé semleges, inkább édeskés. Habbá verni, mint a hagyományos tejszínt, kevésbé lehet, de mártások, sodók alapjának tökéletesek. The Bridge 100%-ban növényi édes pudingokat is kínál, vanília és csokoládé ízesítésben szójából, illetve rizsből és zabból is készülnek. Így a különböző tejdesszertekről senkinek sem kell lemondania.
Mitől lesz bio egy élelmiszer?
Szerencsére hazánkban, ahogy az Európai Unió többi tagországában is, rendelet határozza meg, hogy mitől lesz bio vagy organikus egy termék. A rendelet a mezőgazdasági termékekre, élelmiszerekre és takarmányokra érvényes, melyeket a termelési folyamatától kezdve egészen a forgalmazásáig szigorúan ellenőriznek. Így csak azok a termékek lehetnek organikusak vagy bio-k, melyek megfelelnek egy szigorú követelményrendszernek, ami a következőkön alapul: - élő szervezeteket vagy mechanikai termelési módszereket alkalmaznak a termelés során - kizárják a genetikailag módosított (GMO) termékeket - óvják a talaj természetes termőképességét - lecsökkentik a külső erőforrások használatát, a termelés során a helyi erőforrásokat és a természetes folyamatokat részesítik előnyben - nem használnak bizonyos növényvédő szereket, műtrágyákat, talajjavító szereket, mesterséges állatgyógyszereket és hozamfokozókat - mind a növénytermesztés, mind az állattenyésztés során a megelőzésre fektetnek nagy hangsúlyt Ha egy termék előállítása során megfelel a jogszabályban rögzített feltételeknek, akkor megkapja az ellenőrző szervezet által kibocsátott tanúsítványt, mely által termékeire használhatja a bio, öko, vagy ökológiai gazdaságból származó kifejezéseket. Sok gyártó ezen kifejezésekhez hasonló, erre utaló szavakkal illeti termékeit, mint pl.: natúr, hagyományos, vagy vegyszermentes stb., azonban ezek nem felelnek meg a jogszabálynak.
Egészégesebbek a bio vagy organikus termékek?
Hazánkban is egyre több helyen elérhetőek a bio termékek, melyek termeszétse, előállítása megfelel az ökológai gazdálkodás jogszabályi feltételeinek. A bio élelmiszerek az előállításuk során alkalmazott technológiák miatt számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek. Általában magasabb vitamin- és ásványi anyag tartalmuk van, mint a konvencionális (szokványos, vegyszert használó) mezőgazdaságból előállított termékek. Kevesebb szermaradványt tartalmaznak, és genetikailag sem módosítottak. Ezen kívül a bio élelmiszerek vásárlásával – a termelés kíméletessége miatt – környezetünket is óvjuk.
Mit jelent a laktózintolerancia?
Gyakran hallhatjuk idősebb korosztálytól, de kisgyermekektől és fiatal felnőttektől is, hogy ,,nem bírják” a tejet vagy a tejtermékeket. Ennek hátterében állhat tejfehérje allergia is, de legtöbbször laktózintolerancia okozza. A laktózintolerancia a tejcukor emésztési zavarát jelenti. A laktóz a tejben található kettős cukor (diszacharid), melyet, ahhoz, hogy fel tudjon szívódni, a vékonybélben egyszerű cukrokká kell lebontani (glükózra és galaktózra). Magát a bontást a vékonybélben a laktáz enzim végzi el. Ha ez az enzim valamilyen okból kifolyólag hiányzik a szervezetből, a tejcukor nem tud lebomlani, ezáltal felszívódni sem, így továbbhalad a vastagbélbe, ahol az ott jelenlévő bélbaktériumok erjesztve bontják le, ami miatt nagyfokú gázképződés indul be, ami a puffadás mellett az egyik leggyakoribb tünetté válik. A bontatlan laktóz a vastagbélben még vizet is vonz magához, melynek következtében hasmenés alakul ki. A tejcukorérzékenység tünetei lehetnek még a rossz közérzet, gyomorfájdalom és hányinger is. A panaszok körülbelül fél órával a tej vagy tejtermék elfogyasztása után jelentkeznek, azonban súlyosságuk nagyban függ az elfogyasztott tej vagy tejtermék mennyiségétől és minőségétől.
Hogyan helyettesíthető a tej?
Étkezési kultúránkban nagyon nagy szerepe van a tejnek és tejtermékeknek így helyettesítésük óriási kihívást jelent. Legjobb megoldást a tej pótlására a különböző növényi italok jelentik. Ezek készülhetnek különböző gabonákból (rizsből, kamutból), szárazhüvelyesekből (szója) vagy különböző magokból (mandula) is. A növényi alapanyagokat vízben áztatják, esetleg hőkezelik, majd pürésítik és szűrik, így a tehéntejhez nagyon hasonló italt kapunk. Növényi italaink közül vannak Ca-mal dúsított verziók is, így összetételük még jobban hasonlít a tehéntejére. Tejfehérje allergiában nem csak a tejet kell pótolni, hanem a különböző tejtermékeket is. Tejszín helyettesítésére kiváló a rizsből és zabból készült The Bridge főzőkrémek. Szintén zabból és rizsből készült csokoládé és vaníliás desszertkészítményeinkkel a tejfehérje allergiásoknak sem kell lemondaniuk a különböző pudingokról.
Mi okozza a laktózintoleranciát?
A tejcukor bontó enzim több okból kifolyólag is hiányozhat szervezetünkből. Hiányozhat születéstől fogva, így a csecsemő már az anyatejet sem tudja megemészteni, ez a ritkább típusa. Gyakoribb, hogy a kor előrehaladtával csökken le a laktáz enzim aktivitása, tulajdonképpen ez egy természetes folyamat, mivel tejcukorbontó enzimre addig van szükségünk, míg anyatejet fogyasztunk. A sok tejet és tejterméket fogyasztó népcsoportoknál, azonban a csecsemő és kisgyermekkor után is termelődik ez az enzim. A tejcukorérzékenység ezen két típusát elsődleges laktózérzékenységnek nevezzük, ezek genetikailag meghatározottak. Másodlagos tejcukor-intoleranciáról akkor beszélünk, ha a laktázhiány valamilyen betegség következtében alakul ki, mint például krónikus hasmenés, fertőzés, hosszú antibiotikum kúra vagy kezeletlen gluténérzékenység. A világ felnőtt lakosságának körülbelül 75%-a laktózérzékeny, főleg genetikai meghatározottsága miatt aránya földrajzi területenként változik. Azoknál a népeknél, ahol alapélelmiszer a tej és a tejtermékek, ott nagyobb a laktóz tűrő képesség, így Európa északi területein kevesebb, míg Dél-Európában több a laktózérzékeny. Mivel ázsiai, afrikai és amerikai területeken nem volt jellemző a tejfogyasztás, így a népesség nagy százalékát érinti a laktózintolerancia.
Hogyan kezelhető a
laktózintolerancia?
Míg a tejfehérje allergiában egyetlen kezelési mód a tejmentes diéta, addig a laktózérzékenyek többféle megoldás közül választhatnak. A hiányzó laktáz enzimet, ma már tabletta, csepp, por formájában is pótolhatjuk. Szinte minden tej és tejtermék kapható már laktózmentes változatban. A The Bridge növényi italok, krémek és pudingok csak növényi alapanyagot tartalmaznak, így tejmentesek, ezáltal laktózmentesek is. Így jó tej és tejtermék alternatívát jelenthetnek a tejcukor-érzékenyek számára is, ezáltal változatosabbá tehetik étrendjüket.
Miben található laktóz?
Laktóz nem csak a tejben és a tejtermékekben, hanem rejtetten számtalan élelmiszerben fordulhat elő, mint adalékanyag. Mindig figyelmesen olvassuk el az elfogyasztandó ételek, italok címkéjét. Nem csak az ételekre és italokra kell odafigyelnünk, hanem a gyógyszerekre is, mivel ezekben segédanyagként gyakran előfordul laktóz.
Mi a különbség a laktózintolerancia és a tejfehérje allergia között?
A köztudatban gyakran összemosódik a laktózérzékenység és a tejfehérje allergia, pedig fontos, hogy a két állapotot külön kezeljük. Míg a laktózérzékenység egy intolerancia, ami tulajdonképpen a tejcukor emésztési zavarát jelenti, addig a tejfehérje allergia a tej fehérje összetveőire adott alllergiás reakció. Tehát ebben az állapotban a tehéntej, mint allergén arra érzékeny embereknél ellenanyag termelést vált ki, mely következtében nem csak emésztőrendszeri, hanem bőrtünetek is kialakulhatnak.
Mit jelent a tejfehérje allergia?
A tejfehérje allergia a tej fehérje összetveőire adott alllergiás reakció. Tehát ebben az állapotban a tehéntej, mint allergén arra érzékeny embereknél ellenanyag termelést vált ki, mely következtében nem csak emésztőrendszeri, hanem bőrtünetek is kialakulhatnak. Az allergén bejutása után a tünetek jelentkezhetnek azonnal, de órákkal, napokkal később is. Mivel a tej, a tejtermékek vagy az azt tartalmazó étel először a tápcsatornával érintkezik, így a legjellemzőbb tünetek, mint a puffadás, hasmenés, súlyos esetben véres széklet, vagy akár székrekedés, itt alakulnak ki. A gyomor- és bélrendszeri tünetek mellett gyakori még az is, hogy a bőrön illetve a nyálkahártyán jelentkeznek elváltozások. Így tejfehérje allergiára utalhat az ekcéma, a csalánkiütés is, de a száj és garat nyálkahártyájának a megduzzadása miatt fulladás is felléphet. Az allergén még a tüdőben is kiválthat panaszokat, mely leggyakrabban asthma formájában jelentkezik.
Hogyan kezelhető a tejfehérje allergia?
A tejfehérje allergia általában 3 éves kor alatt jelentkezik, és ha szigorú tejmentes diétát folytatunk, akkor ez az állapot meg is szűnhet. Mivel allergia az életünk során akármikor kialakulhat, így egyre gyakoribb a felnőttkori formája is. Nagyon fontos, ha bármilyen panaszunk van és azt bizonyos ételekkel tudjuk összefüggésbe hozni, akkor mihamarabb vizsgáltassuk ki magunkat a megfelelő szakorvossal, gasztroenterológussal vagy allergológussal. A tejfehérje allergia egyetlen kezelési módja a tej és a tejtermékek elhagyása az étrendből. Ha a diagnózis feltételezéseken alapul, akkor fontos tápanyagokat vonunk meg magunktól, minek következtében hiányállapotok alakulnak ki.
Hogyan lehet kezelni a tejfehérje allergiát?
Kezelésére a leghatásosabb módszer, de talán a legnehezebb is, a tejmentes diéta. Gyógyszeres kezelést a különböző tünetek helyi kezelésére alkalmaznak. A tejmentes táplálkozás lényege, a tej és tejtermékek elhagyása az étrendből. Ami elsőnek talán könnyűnek tűnhet, de mivel az élelmiszeripar adalékanyagként sokszor használ tejszármazékokat, így nagyon nagy odafigyelést igényel az elfogyasztandó táplálékok összetétele. A The Bridge termékei növényi alapanyagokból készülnek, így tejfehérje allergiások nyugodtan fogyaszthatják őket.
Ihatok kecsketejet, ha tejfehérje allergiás vagyok?
Gyakori tévhit, hogy tejfehérje allergiások más állatok tejére (kecske- vagy juhtejre) nem mutatnak reakciót. Azonban a szervezet a különböző eredetű allergéneket is azonosként ismerheti fel, és azokkal is reakcióba lép. A különböző fajok teje nagyon hasonló fehérjefrakciókat tartalmaz, így erős kereszt reaktivitást ad, azaz ugyanolyan tünetek alakulnak ki, mint a tehéntejre.
Mi a teendő, ha
''nem bírod a tejet''?
Nagyon fontos, hogyha a tejfogyasztással összefüggően tüneteket észlelünk, ne öndiagnosztizáljunk, hanem a megfelelő szakorvoshoz forduljunk, és vizsgáltassuk ki magunkat. A laktózérzékenység tünetei más, akár súlyosabb betegségre is utalhatnak, valamint a gyakran összekevert tejcukor-intolerancia és tejfehérje allergia más-más diétával kezelhető, így fontos ennek is a tisztázása. A laktózintolerancia kivizsgálásában leggyakoribb módszerek a fájdalommentes H2-kilégzési teszt, és a szintén fájdalommentes genetikai vizsgálat.
Ugrás az oldal tetejére